"Juist die wisselwerking tussen techniek en mensenwerk vind ik leuk"

Dány Bettink is in 2021 afgestudeerd als socioloog aan de VU in Amsterdam. Ze werkt nu bijna twee jaar als functioneel beheerder op de afdeling Informatisering & Automatisering (I&A) van het NIPV.  

Hoe maakte je de stap van sociologie naar functioneel beheer?  

“Als socioloog kan je veel kanten op. Binnen informatiemanagement ben je met mensen bezig en daar heb ik natuurlijk veel kennis over opgebouwd. Hoe reageren mensen? En wat is de beste vorm om hiermee om te gaan? In deze functie zit ik op het snijvlak tussen mensen en IT.”  

Waarmee houdt de afdeling Informatisering & Automatisering zich bezig? 

“Wij houden ons bezig met de interne bedrijfsvoering rondom het IT-landschap, beheren applicaties en zorgen dat die worden doorontwikkeld, zodat de continuïteit kan worden gewaarborgd. Ik vind het werk heel leuk, omdat we eigenlijk met alle afdelingen binnen de organisatie te maken hebben. Elke afdeling werkt weer anders en heeft andere processen. Daar moet je dan de applicaties zo goed mogelijk op inrichten zodat mensen fijn kunnen werken.”

Wat is jouw rol binnen de afdeling I&A?

Als ik ‘s ochtends mijn tablet opstart, kijk ik wat voor tickets er zijn binnengekomen voor de verschillende applicaties. De tickets kunnen bestaan uit issues of verzoeken van gebruikers. Daarnaast voer ik veel gebruikersoverleggen om te peilen of de applicatie nog naar wens werkt, om de kennis op peil te houden en uiteindelijk te zorgen dat we de applicaties kunnen doorontwikkelen.

Ik ben ook de schakel tussen de leverancier van de software en de medewerkers. Met een leverancier overleg ik wat er mogelijk moet zijn in de applicatie en medewerkers laat ik zien wat er met de applicatie allemaal mogelijk is. Anders dan een aantal collega’s die zich meer op de techniek richten, richt ik mij dus met name op de medewerkerskant. Juist die wisselwerking, het sparren met elkaar, maakt het echt superleuk.”

Maakt het voor jou veel uit in wat voor organisatie je werkt?  

“Als socioloog vind ik vraagstukken die zich in de maatschappij voordoen mega interessant. Dus dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de veiligheid en crisisbeheersing in de samenleving, vind ik echt heel gaaf. Als afdeling doen we minder richting buitenwereld, maar wij zorgen dat de collega’s die dat wel moeten doen, kunnen werken.”  

Krijg je veel begeleiding en zijn er kansen om jezelf door te ontwikkelen?  

“Ik was verrast over de mogelijkheden binnen het NIPV. Zowel binnen je team als binnen de organisatie worden er cursussen en opleidingsdagen aangeboden. De organisatie is zich er zeer van bewust dat ze continu moet inspelen op ontwikkelingen in de maatschappij en is constant in beweging. Medewerkers krijgen zo zelf ook volop mogelijkheden om zich te ontwikkelen.” 

“Juist iemand die nieuw is, kan een frisse blik op zaken werpen. Ik kom natuurlijk net kijken binnen mijn afdeling, maar ik kan veel met collega’s sparren en iedereen staat open voor nieuwe inzichten. Een voorbeeld? Het viel mij op dat we binnen I&A nog geen eenduidig meldingsproces voor onze gebruikers hebben. Ze kunnen bellen, mailen of via de applicatie een melding indienen. Ik heb daar onderzoek naar gedaan en daar ontwikkelen we nu een visie over.”  

Naar wat voor collega’s zijn jullie op zoek?  

“De maatschappij verandert steeds en daar moet het NIPV op anticiperen. Het is dus een organisatie die constant beweegt, dat vind ik erg aantrekkelijk. In welke functie je ook zit, je staat in verbinding met sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Dus het is belangrijk dat je interesse hebt in de maatschappij en in samenwerken.”  

“Ik zou mensen die twijfelen over werken bij het NIPV zeker aanmoedigen om in gesprek te gaan. Het is echt een hele leuke organisatie, ook voor young professionals. Er zijn ook veel jonge mensen die bij ons werken. Er is een personeelsvereniging een een NIPV-jong-organisatie waardoor je met veel mensen in contact komt. Als young professional is het zeer interessant dat het een heel diverse werkomgeving is, met tal van interessante vraagstukken. Externe vraagstukken rondom maatschappij, maar ook interne uitdagingen om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.” 

Bekijk onze vacatures

Word jij onze nieuwe collega? We hebben vacatures openstaan voor veel uiteenlopende functie, waaronder de nodige functies op het gebied van IT. Bekijk ze hieronder of ga naar alle vacatures.

Bekijk alle vacatures