Inge Tanck studeerde Forensisch Onderzoek op de Saxion Hogeschool in Enschede. Na een afstudeerstage waarin ze onderzoek deed naar de indicatoren voor bermbranden, werd ze gevraagd om te blijven. In augustus 2022 ging ze aan de slag als junioronderzoeker bij het NIPV.
Is het een logische stap? Als forensisch onderzoeker bij het NIPV terecht komen?
“Iedereen denkt bij forensisch onderzoek gelijk aan politie en recherche, maar het is een heel brede studie waarin je leert onderzoek op te stellen en uit te voeren. Die kennis kan ik hier uitstekend inzetten.”
Waar houd je je zoal mee bezig?
“Ik ben met veel projecten bezig, maar de meeste tijd besteed ik aan onderzoek en het analyseren van data op het gebied van natuurbranden. Het thema ‘natuurbranden’ is nog relatief nieuw. Het is mooi om mee te werken aan een thema waarin nog veel te ontdekken is.
We zijn nu ook praktijkexperimenten aan het voorbereiden voor volgend jaar. We testen de apparatuur en de opstelling en maken het experimentprotocol waarin je stap voor stap opschrijft hoe het experiment wordt opgezet, zodat er gemeten wordt wat we willen meten.
Onlangs heb ik de collega’s van arbeidsveiligheid ondersteund bij de uitvoering van experimenten met beschermende kleding. Daarnaast schrijf ik mee aan rapporten en voer ik ondersteunende taken uit voor meerdere CoP’s (Communities of Practice) op het gebied van brandveiligheid. Dus het is heel breed.”
Hoe bevalt het werken bij het NIPV?
“Heel goed. Ik zit zelf bij de vakgroep Brandweerzorg die bestaat uit de lectoraten Brandweerkunde en Brandveiligheidskunde. De vakgroepen Crisisbeheersing en Datawetenschappen werken in dezelfde ruimte en dat maakt het gemakkelijk en laagdrempelig om samen te werken en te sparren: ‘Hoe lees jij dit stuk nu’? Dat maakt het werk altijd interessant. Ik heb leuke collega’s en op kantoor heerst een open cultuur.
Toen ik stagiair was, werd ik ook gewoon gezien als medewerker. Je wordt serieus genomen en iedereen wil je helpen. Als je iets niet begrijpt, dan leggen ze het je goed uit. Zo ben ik dus nooit bang een vraag te stellen. Op kantoor ben ik veel bezig met data-analyses, werk ik met modellen en voer ik berekeningen uit. Natuurlijk vind ik praktijkdagen het allerleukst. Over een aantal weken ben ik vier dagen op pad om praktijkproeven uit te voeren. Daar verheug ik me nu al op.”
Wat zijn er voor ontwikkelmogelijkheden?
“Je krijgt volop kansen. Ik kan aan veel projecten meewerken en ook schrijf ik mee aan onderzoeksrapporten. Voor iedere medewerker is er een jaarlijks opleidingsbudget. Bij je leidinggevende kun je aangeven waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Verder heeft het NIPV zijn eigen Huisacademie, met een mooi aanbod van allerlei cursussen en trainingen.”
Hoe is het NIPV als werkgever voor jonge mensen?
“Als starter op de arbeidsmarkt heb ik hier niks te klagen. Ik werk full time, dat is hier 36 uur en dat doe ik deels thuis en deels op kantoor. Dat vind ik een prettige combinatie. Bij bijeenkomsten van NIPV Jong ontmoet je andere jonge medewerkers. Die bijeenkomsten zijn op het brede werkgebied van het NIPV gericht.”
“Zo bezochten we laatst een brandweerorganisatie. Een andere keer bootsten we een crisis na en moesten we sturing geven aan de crisisaanpak. Heel interessant om daar ook mee kennis te maken.
Uiteindelijk werk ik er dagelijks aan mee om Nederland veiliger te maken. Zo kun je een puzzelstukje zijn van de maatschappij. Dat vind ik mooi. Al vind ik het met name belangrijk dat ik leuke collega’s heb, leuk werk doe en hier veel ervaring kan opdoen. Ik heb het dus erg naar mijn zin bij het NIPV. Mocht je willen solliciteren, zou ik zeggen: doen!”
Bekijk onze vacatures
Word jij onze nieuwe collega? We hebben vacatures openstaan voor veel uiteenlopende functies. Bekijk ze hieronder of ga naar alle vacatures.