"Ik hou van de maatschappelijke rol die het NIPV vervult"

Jacco Markus werkt als platformcoördinator binnen de afdeling Beleid & Communicatie bij het NIPV. Dagelijks beheert én werkt hij aan de doorontwikkeling van de diverse online platforms, waaronder deze website. Daarnaast is hij samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het creëren en plaatsen van content op social media. “Het is echt een schakelfunctie. Je spreekt veel verschillende collega’s, dat maakt het werk super afwisselend.”

Waar is jullie afdeling dagelijks mee bezig?

“Onze afdeling voelt voor mij altijd een beetje als een team binnen een team. Als platformcoördinator val ik onder de afdeling Beleid & Communicatie. Naast de events- en beleidsmedewerkers, werk ik binnen onze afdeling nauw samen met het communicatieteam, dat uit 7 vaste medewerkers en 2 externen bestaat. 

We zijn verantwoordelijk voor alle interne en externe communicatie die binnen het NIPV plaatsvindt. De 4 communicatieadviseurs zijn aanspreekpunt voor hun ‘eigen’ centra en bepalen welke informatie op welke manier naar buiten gaat. De adviseurs worden ondersteund door onze communicatiemedewerker en contentbeheerder. Zij richten zich ook op de interne communicatie, zoals ons eigen intranet. En ze houden zich bezig met het maken van de diverse nieuwsbrieven en wijzigingsverzoeken op de website.  

Er werken ook nog twee externe medewerkers binnen ons team. De een werkt aan onze corporate campagne. Dan moet je denken aan de interviews met medewerkers die verschenen zijn op onze Werkenbij-site, LinkedIn en Twitter. De ander richt zich op onze socialmediastrategie.”

Hoe ziet jouw dagelijkse werk eruit?

“Mijn werkzaamheden lopen erg uiteen. Eén van de hoofdtaken is de doorontwikkeling van onze website(s). Dat zijn er op dit moment 7, waarbij nipv.nl het hoofddomein is en de andere 6 er als subsite als het ware onder hangen. Een slimme oplossing, want hierdoor hebben we op alle websites dezelfde functionaliteiten tot onze beschikking. Er lopen nu ook 3 trajecten voor nieuwe websites. Dat waren voorheen losse websites, die in de toekomst onder het NIPV komen te hangen.

Verder houd ik mij bezig met de planning en het beheer van onze contentkalender. Zo zorg ik er samen met collega’s voor dat we altijd voldoende content beschikbaar hebben en onze kanalen actief blijven. Door relevante informatie op de juiste manier te delen op elk kanaal, zorgen we voor een constante stroom aan kwalitatief sterke content. Onze doelgroep heeft er veel baat bij om ons op de socials te volgen.

Ook werk ik maandelijks aan een rapportage van onze online kanalen. Het is leuk om te zien wat wel en niet goed werkt. Je ziet vaak aan de data al welke onderwerpen veel in het nieuws zijn geweest. Dan zie je een piek van bezoekers op pagina’s over bijvoorbeeld natuurbranden en elektrificatie.”

Van welk recent project word je zelf enthousiast?

“Ik vind het erg leuk om met verschillende collega’s te werken aan mooie dingen. Een recent voorbeeld daarvan is de vernieuwing van onze Werken Bij-website. Zo hebben we met de toevoeging van slechts een paar extra blokken, goede foto- en videografie en sterke copy een compleet nieuw ogende website gecreëerd. En het mooie is: we kunnen deze blokken ook op al onze andere websites gebruiken. 

Dat biedt perspectief voor nieuwe subsites die we nu aan het bouwen zijn. Nieuwe functionaliteiten die in zo’n aanvraag naar voren komen, probeer ik altijd zo breed mogelijk te trekken. Zo blijven ze niet beperkt tot één website, maar kunnen ze overal worden gebruikt.”

jacco markus portret

“Het is echt een schakelfunctie. Ik heb veel contact met collega’s, zowel binnen als buiten mijn afdeling. Op die manier heb ik in de 6 maanden dat ik hier zit toch al heel wat NIPV’ers leren kennen”

Jacco Markus, Platformcoördinator

 

Wat voor kansen voor persoonlijke ontwikkeling krijg je aangereikt? 

“Als je zelf initiatief neemt, is er heel veel mogelijk. Je hebt recht op een jaarlijks opleidingsbudget en kan bij je leidinggevende aangeven waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Onze HR-afdeling adviseert hier ook graag in. Maak daar vooral gebruik van! Het NIPV heeft zijn eigen Huisacademie, waar regelmatig gratis cursussen en trainingen worden gegeven. 

Als je zelf een verbetering ziet binnen de organisatie, is er veel ruimte om dit naar eigen inzicht uit te werken. Merk je dat je daarvoor toch wat kennis mist, dan investeert het NIPV hier graag in. Daar is altijd wel ruimte voor. 

Hoe is ’t om bij het NIPV te werken?

“Ik hou van de maatschappelijke rol die het NIPV vervult. Je wordt er regelmatig aan herinnerd waar je het voor doet. Als je de natuurbranden op tv ziet of leest over de scheepsbrand op de Waddenzee, bijvoorbeeld. Vlak voor de ingang van het kantoor staat een brandweermonument. Daar staan de namen op van alle brandweerlieden die zijn omgekomen tijdens een inzet. Dat maakt indruk.

Binnen het NIPV krijg je veel vrijheid en flexibiliteit om je eigen werk in te delen. Je kan werken waar en wanneer je wilt, als je het maar goed afstemt met je collega’s. Voor mij is dat ideaal, omdat ik het prettig vindt om soms tussendoor eventjes te sporten. Onze afdeling heeft vaak ‘vaste’ dagen dat iedereen naar kantoor komt en er wordt veel thuisgewerkt. We hebben ook een groep met jonge NIPV-collega’s waar we regelmatig bedrijfsuitjes mee doen.”

Hoe heb je zelf je carrière vormgegeven?  

“Ik heb hiervoor een aantal verschillende functies gehad op het gebied van communicatie en online marketing. Ik ben na mijn opleiding begonnen bij een non-profitorganisatie, wat erg goed beviel. Vanwege corona kon mijn contract toen niet worden omgezet naar een vaste aanstelling. Daarna heb ik gewerkt bij twee commerciële organisaties, maar merkte ik gaandeweg dat ik niet goed op mijn plek zat. Ik miste zingeving in mijn werk en had het gevoel dat ik niet kon leveren wat ik van mezelf gewend was. 

Ik heb er toen voor gekozen genomen om een coachingstraject te volgen, waarbij we mijn drijfveren en interessegebieden in kaart hebben gebracht. Daar kwam met name de maatschappelijke betrokkenheid naar voren in combinatie met mijn affiniteit voor IT en communicatie. De vacature voor platformcoördinator bij het NIPV kwam precies op het goede moment.” 

Jacco schrijft op een glazen bord

Wie heb je als collega’s nodig?

“Als nieuwe collega binnen ons team moet goed en prettig samenwerken echt op plek 1 staan. Bijna alles wat je doet heeft direct invloed op het werk van je collega’s. 
Het is ook belangrijk om een beetje gevoel te hebben voor het maken van content. We zijn nu een aantal maanden bezig met een vernieuwde socialmediastrategie. Daar boeken we veel vooruitgang in en die stijgende lijn willen we graag vasthouden. 

Als communicatieprofessional vragen veel mensen wat van je. Er zijn zoveel mensen binnen het NIPV bezig met mooi en belangrijk werk. Dat willen ze dolgraag naar buiten brengen. Jouw rol zit hem in het beantwoorden van de hoe-vraag. We plaatsen nu weliswaar minder berichten, maar weten wel wat aanslaat bij een bredere doelgroep.”