Meeloopstage Veilige Energietransitie

Waar ga je werken?

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) is het kennisinstituut dat de veiligheidsregio’s, Ministerie van Justitie en Veiligheid (en andere Rijkspartners) en crisispartners met elkaar verbindt. Zij neemt daarin de rol van netwerkregisseur. Klimatologische, digitale, maatschappelijke en internationale ontwikkelingen zorgen voor een snel veranderende wereld. Onze missie is dat wij het publieke kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg zijn, dat staat voor een veilig en veerkrachtig Nederland met samenwerkingen in Nederland en in Europa. 
Werken in divers samengestelde teams maakt ons beter, het werk leuker en interessanter: we handelen vanuit besef van en respect voor ieders eigenheid. We willen dat iedereen zich gezien, gehoord en betrokken voelt. Dat begint met een inclusieve houding en includerend gedrag en daar gaat bewustwording aan vooraf. Wij beseffen dat dit een voortdurend proces is, omdat ook de wereld om ons heen constant verandert.

Een snelle energietransitie is een veilige energietransitie. Daarom werken wij met ons team hard om de veiligheid van de energietransitie te faciliteren, en daarom zoeken wij jou! Volg jij een HBO- of WO-opleiding? Heb jij affiniteit met het doen van onderzoek, de (veilige) energietransitie of de wereld van de hulpdiensten? Dan is het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid jouw ideale stageplek!  

Het lectoraat Energie- en Transportveiligheid is een van de vier lectoraten van het NIPV. Het lectoraat richt zich op een veilige energietransitie en transport van personen en goederen. Dit doen we met onderzoek en onderwijs, maar ook met webinars, infographics, animaties, bijeenkomsten en presentaties. Dit werk doen we op het gebied van zowel risicobeheersing als incidentbestrijding en in nauwe samenwerking met de veiligheidsregio's, kennisinstituten en marktpartijen. 
Als stagiair ga jij meewerken aan de diverse onderzoeken van het lectoraat Energie- en Transportveiligheid. Wij zoeken een stagiair voor de periode 1 september 2023 tot en met januari 2024 voor 32 tot 36 uur per week. 

Organisatie
Vakgroep Crisisbeheersing
Locatie
Arnhem
Aantal uren
36

Wat ga je doen ?

Binnen deze stage ga jij aan de slag met het meedraaien in de onderzoeken die wij uitvoeren rondom de energietransitie. Zo ga jij aan de slag met de veiligheid van alternatief aangedreven voertuigen (AAV’s), zoals elektrische- en waterstofauto’s. In samenwerking met de verschillende veiligheidsregio’s probeer jij zo veel mogelijk informatie over incidenten met deze voertuigen te vergaren. Dit verwerk jij in onze database. Met de kennis en ervaring die wij hier mee op doen wordt duiding gegeven aan incidenten met AAV’s, zoals de bestrijding ervan. Daarnaast lever jij de data voor het maken van een periodieke rapportage en verzorg jij maandelijks een casus uitwerking, onder begeleiding van je NIPV-collegae.

Tevens werk jij mee aan de andere onderzoeken rondom de Veilige Energietransitie. Doordat de planning van de onderzoeken onderhevig is aan de actualiteit, valt op dit moment nog niet exact te zeggen welke onderzoeken dit zullen zijn. De ontwikkelingen rondom zwaar elektrisch materiaal, zoals elektrische vrachtwagens, bussen en graafmachines en onderzoek naar incidenten met installaties voor opwekken en opslag van energie in/bij woningen (bijv. thuisaccu’s) zijn onderzoeken waar wij binnen afzienbare tijd mee van start gaan. 

Met deze stage krijg je een goede inkijk in de veiligheidsaspecten en incidentbestrijding rondom incidenten met alternatief aangedreven voertuigen. Daarmee krijg jij een unieke kijk achter de schermen bij het NIPV en de veiligheidsregio’s. Je leert hoe je zorgvuldig data moet verzamelen, verwerken en analyseren. Ook bouw je door je stage een netwerk op binnen de brandweerregio’s en het NIPV. 

 •     Je gebruikt diverse databases, (sociale) media, internetfora en alarmeringssystemen om informatie te verzamelen over incidenten met Alternatief Aangedreven Voertuigen. 
 •     Je verzamelt data en ondersteunt bij het uitvoeren van lopende onderzoeken binnen het lectoraat. 
 •     Je rapporteert over de bevindingen en ondersteunt bij het verder brengen hiervan.
 •     Je adviseert eventueel over het verbeteren/ aanpassen van de bestaande methode van dataverzameling voor 2022 en verder.

Wie ben jij?

 •     Je doet een HBO- of WO- die (bij voorkeur) gerelateerd is aan veiligheid, forensisch onderzoek, verkeer- en vervoer of bestuurskunde. 
 •     Je wil graag leren hoe toegepast wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt.
 •     Je bent een verantwoordelijk persoon die precies werkt;
 •     Je bent bereid om voorkomende andere werkzaamheden ten behoeve van dit onderzoek      of andere lopende onderzoeken van het NIPV te verrichten;
 •     Je bent een teamspeler die nauw samenwerkt met (interne en externe) collega’s.
Competenties 
 •     Samenwerken
 •     Analytisch
 •     Nauwkeurig
 •     Enthousiast

Wat bieden wij jou?

Een uitdagende stageopdracht binnen een stimulerende en collegiale werkomgeving. Verdieping naar eigen interesse en initiatief is mogelijk. Vanzelfsprekend ontvang je hiervoor een passende vergoeding. Het gaat om een stage voor 32 tot 36 uur per week, voor een periode van circa vijf maanden.

Interesse?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Tom Hessels, onderzoeker Energie- en Transportveiligheid via tom.hessels@nipv.nl. Heb je belangstelling voor de stageopdracht en pas je binnen het profiel? Solliciteer dan snel door op de button solliciteren te klikken. Wij ontvangen je brief met curriculum vitae graag uiterlijk 5 juni 2023. De gesprekken vinden plaats op maandagmiddag 12 juni 2023 op ons kantoor in Arnhem.